Dansk mad hos Café Gammeltorv

Når du spiser dansk mad hos Café Gammeltorv er opskrifterne fyldt med historie. Smørrebrød, der måske er noget af det mest danske, man kan spise, blev faktisk opfundet i 1880’erne, hvor små smørrebrødsrestauranter dukkede op på stræderne i København. Siden da, har det taget landet med storm, hvor man på tværs af kongeriget har set en stigende udvikling i antallet af smørrebrødsforretninger.

Interesseren for dansk mad & det kolde bord

I udlandet har man de seneste år også set en voksende interesse i dansk mad, der også ofte indgår under kategorien ’nordisk mad’. Der findes et væld af forskellige danske retter, lige fra stegt flæsk med persillesovs til den sommerlige dessert rødgrød med fløde. I dag ser man blandt en række restaurationer, der nyfortolker på den gamle danske klassiske mad. Nogle vil mene, at klassisk dansk mad kun kan laves på én måde, men en mere udbredt accept for nyfortolkninger spreder sig hastigt blandt landets restauratører.

Man kender uden tvivl det kolde bord fra diverse familiesammenkomster, der i sin helhed består af en række kolde anretninger. Det er en skik, der har mange årtier på bagen og særligt serveres det kolde bord til jul, påske og pinse, men også som en mere almen form for dansk mad ved diverse selskaber. Typisk starter man med retter med fisk, derefter en række kødretter og til slut ost til dessert.

Rødder fra landkøkkenet

Den danske madkultur stammer i høj grad fra det gamle landkøkken, hvor arbejds- og vejrforholdene typisk var barske. Det betød, at man måtte spise ernæringsrige fødevarer fyldt med vigtige vitaminer, mineraler og proteiner. Gammel dansk mad bestod derfor typisk af grisekød, kartofler og markens øvrige grøntsager. Svinekødet var og er en afgørende faktor i dansk madlavningen, og i dag er der faktisk flere svin i Danmark, end der er mennesker.

Sild

Sæsonbetinget dansk mad & Rugbrødets indtogt

I dagens Danmark forbinder de fleste mennesker helligedage, højtider og andresærlige dage med helt specielle anretninger, hvad angår mad. Juleaften er det eksempelvis blevet en norm i de fleste danske hjem at spise andekød og flæskesteg, mens man i andre dele af Danmark også holder ved traditioner, såsom sønderjysk kagebord, der særligt fortsat benyttes i sydlige dele af kongeriget, hvor forskellige kager serveres for selskabet.

Rugbrød og øl har i århundrede også været en grundlæggende del af dansk mad. Ej at forglemme, så har kartofler og tung sovs som supplement til noget kød også været en fast del af madkulturen i mange år. Der er en klar grund til, at man kan nyde lækkert smørrebrød med så mange forskellige former for pålæg. Rugbrød findes på tværs af alle folkelag, fra madpakken i skoletasken helt til dyreste og fineste michelin-restauranter, der fortolker deres helt egen version af de traditionelle rugbrødsmadder.

Rødder fra landkøkkenet

Den danske madkultur stammer i høj grad fra det gamle landkøkken, hvor arbejds- og vejrforholdene typisk var barske. Det betød, at man måtte spise ernæringsrige fødevarer fyldt med vigtige vitaminer, mineraler og proteiner. Gammel dansk mad bestod derfor typisk af grisekød, kartofler og markens øvrige grøntsager. Svinekødet var og er en afgørende faktor i dansk madlavningen, og i dag er der faktisk flere svin i Danmark, end der er mennesker.

Smørrebrød København

Kontakt

Gammeltorv 20
1457 København K

Tlf:+45 3312 8786
E-mail: rest@husetmeddetgroennetrae.dk
CVR: 39684098

Åbningstider

Mandag til lørdag:
Kl. 11.30 – 17.00

Hver søndag 12.00-16.00


(Køkkenet lukker kl 16.00 alle dage)

Cafe Gammeltorv er ejet og drevet af ægteparret Steen Hovn Petersen og Fabienne Sørensen. Al smørrebrød er tilberedt fra bunden og lavet af de bedste råvarer og ikke mindst med kærlighed