Skip to main content

Dansk mad hos Café Gammeltorv

Når du spiser dansk mad hos Café Gammeltorv er opskrifterne fyldt med historie. Smørrebrød, der måske er noget af det mest danske, man kan spise, blev opfundet i 1880’erne, hvor små smørrebrødsrestauranter dukkede op på stræderne i København.

Siden da, har det taget landet med storm, hvor man på tværs af kongeriget har set en stigende udvikling i antallet af smørrebrødsforretninger.

Over 35 snaps
Nyt liv til klassikere

Danmarks madscene omfavner nyfortolkninger af traditionelt dansk mad

I udlandet har man de seneste år også set en voksende interesse i dansk mad, der også ofte indgår under kategorien ’new nordic’. Der findes et væld af forskellige retter, lige fra stegt flæsk med persillesovs til den sommerlige dessert rødgrød med fløde. I dag ser man blandt andet en række restaurationer, der nyfortolker på den gamle, klassiske mad. Nogle vil mene, at klassisk dansk mad kun kan laves på én måde, men en mere udbredt accept for nyfortolkninger spreder sig hastigt blandt landets restauratører.

Man kender uden tvivl det kolde bord fra diverse familiesammenkomster, der i sin helhed består af en række kolde anretninger. Det er en skik, der har mange årtier på bagen og særligt serveres det kolde bord til jul, påske og pinse, men også som en mere almen form for dansk mad ved diverse selskaber. Typisk starter man med retter med fisk, derefter en række kødretter og til slut ost til dessert.

Dansk madkultur
Fra mark til bord

Rødderne i dansk madkultur og svinekødets centrale rolle

Vores nationale madkultur stammer i høj grad fra det gamle landkøkken, hvor arbejds- og vejrforholdene typisk var barske. Det betød, at man måtte spise ernæringsrige fødevarer fyldt med vigtige vitaminer, mineraler og proteiner. Gammel dansk mad bestod derfor typisk af grisekød, kartofler og markens øvrige grøntsager. Svinekødet var og er forsat en afgørende faktor i madlavning, og i dag er der faktisk flere svin i Danmark, end der er mennesker.

dansk madkultur
Danske madtraditioner fra julebord til smørrebrød
Højtider og hverdage

Danske madtraditioner fra julebord til smørrebrød

I dagens Danmark forbinder de fleste mennesker helligedage, højtider og andre særlige dage med helt specielle anretninger, hvad angår retter. Til juleaften er det eksempelvis blevet en norm i de fleste hjem at spise andekød og flæskesteg, mens man i andre dele af Danmark også holder ved traditioner, såsom sønderjysk kagebord, der særligt fortsat benyttes i sydlige dele af kongeriget, hvor forskellige kager serveres for selskabet.

Rugbrød og øl har i århundrede også været en grundlæggende del af dansk mad. Ej at forglemme, så har kartofler og tung sovs som supplement til noget kød også været en fast del af madkulturen i mange år. Der er en klar grund til, at man kan nyde lækkert smørrebrød med så mange forskellige former for pålæg. Rugbrød findes på tværs af alle folkelag, fra madpakken i skoletasken helt til dyreste og fineste michelin-restauranter, der fortolker deres helt egen version af de traditionelle rugbrødsmadder.

Kaffe og avec
Tradition møder tidløshed

Autentisk dansk madkultur på Café Gammeltorv

Vores Café og spisested er lige så traditionelt og dansk, som maden vi serverer. Vores smukke bygning blev opført i 1795 og findes både gengivet i litteratur og på alskens malerier fra Københavnske malere, der har brugt Gammeltorv som motiv gennem tiden. Vi er meget stolte af vores historie og kulturarv i København, som vi sætter en ære i at videreformidle til vores gæster og turister. Det gør vi blandt andet gennem vores smukke lokaler, der i dag står som bevaret fra sidste århundredeskifte; med træpaneler på væggene, dekoreret med malerier fra smukke landskaber i Danmark og billeder af vores kongehus’ medlemmer.

Vi serverer smukt anrettet dansk mad på kongeligt porcelæn og det kan indtages med pudset sølvtøj samtidig med, at snapsen hældes op i høje og smukke snapseglas. Traditionerne og vores historie er meget vigtig for os og derfor vil du få en autentisk oplevelse på Café Gammeltorv, hvor tjenerne, i skjorte og vest, varter dig op med det bedste fra Danmarks køkken.

Autentisk dansk madkultur på Café Gammeltorv
Headline

Gammeltorv 20
1457 København K

Tlf:+45 3312 8786
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
CVR: 39684098

Åbningstider

Tirsdag til lørdag fra 11.30-17.00
Søndag 12.00 – 17.00

Køkkenet lukker kl. 16.00

Om Cafe Gl. Torv
Cafe Gammeltorv er ejet og drevet af ægteparret Steen Hovn Petersen og Fabienne Sørensen. Al smørrebrød er tilberedt fra bunden og lavet af de bedste råvarer og ikke mindst med kærlighed.